Rab – otok sreče

Rab – otok sreče

Rab je znan kot eden najbolj zelenih jadranskih otokov in je prepleten z več kot 100 kilometri sprehajalnih in kolesarskih stez, na katerih lahko raziščete njegove lepote v tempu, ki vam najbolj ustreza. Čeprav je odličen tudi za letni oddih, poznavalci otok Rab izberejo velikokrat za aktivni oddih (s priokusom otoške kulinarike). Predvsem spomladi in jeseni, ko so temperature najbolj prijetne, pa tudi iz številnih razlogov, ki za Rab opravičujejo naziv “otok sreče”.

Rab trenutno doživlja renesanso svoje turistične ponudbe. Z vrsto naložb v hotelske objekte največjega otočnega podjetja Imperial d.d.- Valamar in hotela ARBIANA, se turistična ponudba spreminja in dviguje na višjo kakovostno raven.
Med vsemi jadranskimi otoki Rab premore največ peščenih plaž. Zato je skupaj s številnimi lepimi kamnitimi plažami in kristalno čistim morjem idealna destinacija za oddih. Ena izmed njih je tudi lepotica v zalivu Čifnata.

Najlepši del tega gozdnatega otoka je nedvomno polotok Kalifront, ki slovi po kraškem reliefu in razčlenjeni obali s številnimi prelepimi zalivi, skritimi v objemu borovih gozdov, kar je idealno za aktivne sprehode, v katerih lahko uživate. Neskončna peščena Rajska plaža v Loparju je tako popolna, da jo je CNN leta 2012 uvrstil na seznam desetih najlepših plaž na svetu.

Gozd Dundo, eden redkih gozdov zimzelenega hrasta črničja, katerega življenjska doba je lahko tudi več kot tisoč let, je bil razglašen za botanični park že leta 1949. Še en zeleni biser otoka Raba je park Komrčar.
Izjemno ugodna rabska mikroklima in v veliki meri neokrnjena narava sta veliki prednosti Raba kot turistične destinacije.

 

Aktivni oddih

Pomlad je čas za dolge sprehode ob morju, raziskovanje učnih poti in kolesarske izzive. Prav tako pa se tudi za ljubitelje pohodništva na Rabu najde kaj, saj se lahko povzpnete na najvišji otoški vrh – Kamenjak (408 metrov nadmorske višine). Na njem vas zadržijo čudoviti razgledi – na Velebit, Kvarner in seveda na starodavno mesto Rab s štirimi zvoniki.

Ne preživite oddiha zgolj z ležanjem na soncu. Zgrabite veslo, skočite na kolo, pešačite, poiščite aktivnost, ki vam je všeč. Otok je prepleten z več kot 100 kilometri kolesarskih poti. Aktivni oddih nudi tudi priložnost, da spoznate okolje, v katerem ste, ter ostanete zdravi in v formi. K sreči je Rab zaradi prečudovite narave, organiziranih tur ter številnih sprehajalnih in kolesarskih stez idealna destinacija za tovrsten oddih. Odpravite pa se lahko tudi na številne izlete v okolici.

Kulinarika in dogodki

Rabska kuhinja je zelo enostavna in blago začinjena, a izjemno okusna, predvsem zato, ker so živila lokalno pridelana ali sveže ulovljena. Na Rabu je več kot 300 restavracij (od tega jih je 50 v Loparju).
Rabski gostinci so res posvečeni svojemu delu, kar ni čudno, saj bo Rab kmalu praznoval 130 let organiziranega turizma in ta tradicija se vsekakor pozna. Kuharji so zelo cenjeni in restavracije se borijo za vsakega odličnega kuharja, in tudi ko zaprejo svoje objekte, ne počivajo niti za trenutek, saj morajo pripraviti nove kulinarične dobrote za svoje bodoče goste.
Vsako leto se odprejo nove restavracije in opazna je rast kakovosti, tako da Rab ne zaostaja za drugimi destinacijami kar zadeva gastronomsko ponudbo.

Prav tako pa preverite številne druge dogodke in zanimivosti, ki potekajo na otoku skozi vse leto in privabljajo vse več obiskovalcev.
Skozi dogodke, kot so “Kantuni”i, “Rabska fjera”, “Rab jazz fest”, “Kanata”, “Najlepši otočni advent”, se zabavajte in spoznavajte otočno kulturo.

 

DOGODKI
»KANTUNI« – V starem mestnem jedru Raba, kjer je polno tovrstnih »kantunov« edinstvenega vzdušja in neponovljive lepote, bodo lahko vsi uživali »od kantuna do kantuna« v novi kulturno-turistični atrakciji – KANTUNIH!

»RABSKA FJERA« – Prvi in največji srednjeveški poletni festival na Hrvaškem, Rabska fjera, temelji na tradiciji, ki se je začela že 21. julija 1364, ko je rabski mestni svet sprejel odločitev o počastitvi kralja Ljudevita Velikega, ki je Rab osvobodil izpod beneške oblasti. Ta dan je posvečen tudi sv. Kristoforju, zavetniku mesta Raba. Fjera je nekoč trajala 14 dni, ko je prebivalstvo otoka slavilo moč svetnika, ki naj bi mesto rešil pred uničenjem. – 25. 7.

»RAB JAZZ FEST« – Rab bo v začetku septembra gostil nekatera od najbolj znanih jazzovskih imen. Na RAB JAZZ FEST 2018 festivalu, ki bo potekal v začetku septembra, bo poleg znanih hrvaških izvajalcev, nastopili tudi tuji glasbeniki.

»KANATA« – Ko želite na otoku Rabu povedati, da ste končali z določenim delom, uporabite besedo »kanata«. Če to uporabimo za konec turistične sezone, se stvari nekoliko spremenijo, saj Kanata v bistvu podaljša turistično sezono in obiskovalcem ponudi priložnost, da poskusijo in se iz prve roke prepričajo v kakovost lokalne organsko pridelane hrane.

»NAJLEPŠI OTOČNI ADVENT« – Advent na Rabu je posebna kombinacija umetnosti in gastronomije ter zabave za vse starosti. Številni koncerti različnih glasbenih zvrsti, umetniške razstave domačih in gostujočih umetnikov in številne gledališke predstave bodo vir veselja in dobre volje za vse obiskovalce. Veliki finale »Najlepšega otoškega adventa« bo na silvestrskem večeru z odličnim koncertom.

Vsa ponudba na otoku Rab