Grčija

Dom antičnih bogov

Grčija, uradno Helenska republika, je sredozemska država v jugovzhodni Evropi, na konici Balkanskega polotoka. Na kopnem meji na severozahodu na Albanijo, na severu na Republiko Severno Makedonijo in Bolgarijo ter na severovzhodu na Turčijo. Na vzhodu jo zamejuje Egejsko morje, na zahodu Jonsko morje ter na jugu Sredozemsko morje. Grčija ima najdaljšo obalo v Sredozemlju in enajsto najdaljšo obalo na svetu z veliko otokov, od katerih je 227 naseljenih. Glavno in največje mesto so Atene, najvišji vrh, 2917 m, pa je Olimp.

Njena tisočletna zgodovina sega daleč v antične čase. Je zibelka zahodne civilizacije, demokracije, zahodne filozofije, olimpijskih iger, večjih znanstvenih in matematičnih načel ter 17 krajev na seznamu UNESCO-ve kulturne dediščine. 

Grčija je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu, rojstni kraj antičnih bogov s tradicionalnimi mesti, na pogled kot iz belega sladkorja zgrajenimi ribiškimi vasicami, s  prelepimi peščenimi plažami, odlično kulinariko in prijaznimi domačini.

Hitre opombe

Prva evropska civilizacija

Na Kreti, centru minojske civilizacije, sledite številnim antičnim mitom, na primer v palači Knosos iščete Adrianino nit ali pa se spoznate z zgodovino v muzeju v Heraklionu. Prava zakladnica antične zgodovine pa so prestolnica Atene s Panteonom in številnimi drugimi antičnimi ruševinami.

Presenečenje v skalah

Grčije pa ni zaznamovala samo antika. Odpravite se v Meteoro in si oglejte znamenite samostane v skalah. Ker so nekateri odprti za obiskovalce, je njihov obisk obvezen.

Sprostitev ob morju

Grčija pa je med popotniki najbolj znana po številnih otokih, kjer se lahko sprostite na čudovitih plažah in ob poležavanju ob morju pozabite na skrbi.

Izberi svoj grški otok

Rodos

Rodos

Potrkajte na vrata Rodosa.

Kreta

Kreta

Ker se je rodil vrhovni bog grške mitologije Zevs.

Samos

Samos

Raj za hedoniste

Karpatos

Karpatos

Neokrnjen, pristen, tradicinalen

Lefkas

Lefkas

Skrbno varovana grška skrivnost.

Zakintos

Zakintos

V objemu najlepših zalivov.

Krf

Krf

Smaragdni otok

Santorini

Santorini

Zazrite se v svet!