Egipt

Dežela faraonov in piramid

Egipt leži v severovzhodni Afriki in predstavlja vez med Afriko, Azijo in Bližnjim vzhodom. Na zahodu meji na Libijo, na jugu na Sudan in na severovzhodu na Izrael. Na severu ga omejuje Sredozemsko morje, na vzhodu pa Rdeče morje, med katerima poteka Sueški prekop. Glavno mesto je Kairo.

Egipt, zibelka civilizacije, očara s svojo preteklostjo, kot tudi s svojo sedanjostjo, polno nasprotij. Z vso slikovitostjo, bogastvom in raznolikostjo v življenju, hrani in kulturi je to drugačna dežela, v kateri velja pravilo, naj se vam nikoli ne mudi. Tej mogočni civilizaciji, ki je do danes ostala brezčasna in nesmrtna, je življenje podarila reka tisočerih obrazov ali „al Nakar- al Khalid“. Tako večni Nil imenujejo Egipčani. Počasni tok reke Nil ljubosumno varuje  zgodbe božanskosti in edinstvenosti.

In kot pravijo v Egiptu: “Naharuk said!” ali “Tvoj dan naj bo srečen!”

Hitre opombe

Kairo

Kairo, arabsko Al Kahira (neosvojljiv), nosi svoje ime še iz časov osvajalskih pohodov. Zaradi visokih zidov, ki so ga obdajali, ga ni bilo mogoče zavzeti. Obiščite skrivnostno in zasanjano Sfingo, ki varuje veličastne piramide, katerih vrhovi sežejo skoraj do neba ali Narodni muzej z ohranjenimi zakladi neprecenljivih vrednosti. Nato pa se na bazarju Khan El Khalili lahko pomešate med sodobne Egipčane in preizkusite, kako vam gre od rok barantanje.

Sharm el Sheikh – biser Sinaja

Sharm el Sheikh je idealen kraj za čisto prave potapljače, za tiste, ki jim zadostujeta le maska in plavuti, za igralce golfa, za družine, ki si želijo počitnic ob peščenih plažah in pod toplim soncem, ki razveseljuje turiste tudi pozimi in za vse tiste, ki si enostavno želijo razvajanja v odličnih hotelih.

Koristne informacije

Za vstop v državo je potreben vizum, ki ga je možno pridobiti na vseh mejnih prehodih, potni list pa mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev po pridobitvi vizuma. Svetuje se povečana previdnost pri potovanju po državi. Priporočljiva so cepljenja proti tetanusu ter hepatitisu B in A.

Hurgada

Hurgada

Med morjem in puščavskimi sipinami.

Sharm El Sheikh

Sharm El Sheikh

Vodnjak neznanske globine.