5 najboljših konob na Jadranu

5 najboljših konob na Jadranu

Nekje v samem osrčju obalnih mest se skrivajo kamniti templji morskih dobrot in pravega jadranskega vzdušja. Kraj, kjer klape zaigrajo vsako noč in se vino pretaka v potokih, kjer ne sprejemajo kartic in kjer vas bodo vedno sprejeli z nasmehom. Govorimo seveda o konobah in za vas smo pripravili seznam petih, po mnenju ljudi ki zelo radi jejo, najboljših in najbolj pristnih. Pa dober tek! 

 

KONOBA »BATELINA« – Banjole, pri Medulinu 

V malem istrskem obmorskem mestecu, s tlakovanimi ulicami, in nonami sklonjenimi čez njihove balkone vas pričakuje Konoba Batelina. Če boste po Googlovih mapah iskali Banjole, je ne morete zgrešiti. Restavracijo vodi Ribiška družina Skoko, tako da lahko na svojem krožniku vedno pričakujete svež ulov prejšnje noči. Kuhinjo vodi Chef David Skoko, ki velja za enega izmed najbolj priznanih hrvaških kuharjev. Priporočamo, da si kar takoj naročite ribji carpaccio in brodet, ker sta za umret dobra! Tudi ljubitelji sladic ne boste prikrajšani, saj so so v ponudbi tudi vrhunski in domači posladki. Ne pozabite rezervirati svoje mize, konoba je noro oblegana! 

 

KONOBA »TRAMERKA«, Volosko, pri Opatiji 

Kulinarično razvajanje čaka tudi na Kvarnerju. Natančneje, v Volosku pri Opatiji. V tem primeru je najboljše za najti v pristni, domači in preprosti kuhinji. Konoba Tramerka s svojo modro tendo in Obijevim vrtnim pohištvom izgleda kot vsaka druga oštarija, a naj vas videz ne zavede.  V notranjosti se skrivajo kamnite stene, ki so sposobne zadržati tudi 40 stopinj, in pristen dalmatinski občutek. Ne posegajte po meniju, ker boste grabili v prazno, saj ponudba temelji na ulovu prejšnje noči. Če bo le na voljo, si privoščite trilji carpaccio, juho iz grdobine ali ugorjo pašteto 

 

 

KONOBA »PECE«, Vinjerac, pri Paklenici 

Konoba Pece v Vinjeracu blizu Paklenice je za na seznam “nujno probati.” Na Tripadvisorju ocenjena z visokimi 4,5 ter celo vrsto pozitivnih komentarjev, je prepričala tudi najbolj zbirčne internetne brbončice. Gostlina ponuja uživanje morske plošče s prelepim razgledom na Velebitski kanal in zasidrane ladje. In ta hrana bo pripravljena na gardelah na dvorišču naravnost pred vašimi očmi. Nujno morate poizkusiti hobotnico polnjeno s paškim sirom, kalamare s sirom in rižoto od jurčkov in kozic. Ponudba pa se spreminja sezonsko, zato le obiščite za časa hobotnic.  

 

 

 KONOBA »ANTONIO«, otok Kaprije, pri Vodicah 

Na majcenem otoku Kaprije, blizu Vodic, se nahaja konoba z imenom Antonio. Nastanjena je v rožnati hiši, naravnost ob morju, s prelepo domačo teraso in izjemno kulinarično ponudbo. Do nje vodi več poti, a nobena od ne dopušča jeklenih konjičkov. V ta dalmatinski kulinarični raj lahko ujamete katamaran iz Tribunja ali trajekt iz Šibenika. Za tiste res željne obiska pri Antoniu pa se lahko posebej dogovorite z lastnikom, ki vas bo prišel iskat s svojim čolnom. Privoščite si sveže domače ribe, pripravljene na prav poseben, domač način.   

 

 

KONOBA »BAČVARA«, otok Lastovo 

Če vam ostane še dovolj prostora v želodcu, vas pričakuje še ena otoška konoba, tokrat na otoku Lastovo. Konobo Bačvara vodi družina Palvičević, ki vedno pričara domač občutek, kot da ste član družine. V ponudbi najdete tako ribje kot mesne jedi, pripravljene na starlastovški način. Velja poseči tudi po vinski karti in izbrati beli “Rukatac” ter rdeči “Plavac mali.” 

 

 

Če je le mogoče, povsod rezervirajte vnaprej in pridite lačni, saj so porcije več kot zadovoljive! 

Hočem na ribe!