Zakaj izbrati to potovanje?

ČARI ŠTAJERSKE IN PREKMURJA

Čas potovanja: 2 dni

Cena na osebo že od: 129€

Ste tudi vi med tistimi, ki jim ob besedah Haloze in Prekmurje pomislijo na slastne dobrote, omamno kapljico, slikovite gričke, med katerimi se pletejo vasice ter prostrano ravan, ki ji srce polni reka Mura? Potem se odpravite z nami odkrivat podobe, vonjave in okuse na butičnem potovanju, kjer bomo spoznali enega najbolj slikovitih predelov Slovenije

map

Čas potovanja: 2 dni/1 noč
Najmanjše število potnikov: 20 oseb
Številka produkta: 1258SLO

1. DAN: KOPER¬-LJUBLJANA-CELJE-PTUJ-HALOZE
Od doma se bomo odpravili v jutranjih urah, s ciljem da pobliže spoznamo lepote, skrivnosti in slasti, ki jih skrivajo odmaknjeni grički Štajerske. Pri Lukovici bomo prisluhnili odlomkom iz del Janka Kersnika, pod Trojanami bo zadišalo po krofih, po dobri uri in pol pa bomo že v najstarejšem slovenskem mestu.  Najprej se bomo ustavili ob gradu, od koder je čudovit pogleda na mesto, nato pa nas čaka sprehod po kamnitih ulicah, ki so tlakovale pot stoletjem zgodovine. Ustavili se bomo v čudoviti gotski cerkvi Sv. Jurija z mogočnim krilnim oltarjem, ob Orfejevem spomeniku izvedeli več o Rimljanih v mestu, spoznali pa bomo tudi pomen mitraizma, perzijske vere s skrivnostnimi obredi, ki so se jih udeleževali le moški. Še čas za skok na kavo in mestu pomahamo v slovo. Naš naslednji cilj bodo slikovite Haloze – svet vinskih goric in rajskih dobrot. Ustavili se bomo na eni od lokalnih kmetij, ki se ukvarjaj s kozjerejo in sirarstvom te poizkusili njihove odlične sire in skuto. Nato nas čaka dobre pol ure sprehoda po lokalni cesti z lepimi pogledi na vinograde do vaške pekarne. Tu bomo pobliže spoznali pripravo posebne Haloške gibanice, ki jo spečejo v krušni peči. Ogledali si bomo celoten postopek, se prepustili omamnemu vonju ter na koncu slaščico tudi poizkusili. Kulturno izročilo teh koncev prestavljajo tudi kurenti, zato se bomo ustavili v eni od lokalnih kurentij, kjer nam bodo domačili povedali več o šemah, zgodovini in liku Korantu. Od tam se bomo odpravili do turistične kmetije v objemu vinogradov. Tukaj nas čaka večerna degustacija vin. Haloze se ponašajo predvsem z belimi sortami kot so Renski rizling, Chardonnay, Sauvignon, Beli in Sivi Pinot, Rizvanec in številne od njih bomo imeli priložnost poskusiti, nato pa spoznati najbolj tipične jedi teh slikovitih koncev. Najprej v besedi, nato pa seveda tudi na krožnikih, ko nam bodo domačini postregli s slastno večerjo. Po večerji bo čas za druženje in zbiranje vtisov, ki se jih bo čez dan zagotovo nabralo precej. Nastanitev in prenočevanje.

2. DAN: HALOZE-JURŠINCI-BELTINCI-LJUBLJANA-KOPER
Zjutraj nas čaka okusen zajtrk, nato pa se bomo odpeljali do etnografskega muzeja v Juršincih. Sprehod skozi tipično panonsko hišo nam bo razkril tako etnološke kot etnografske posebnosti tega dela Slovenije, posebno pozornost pa bomo namenili Janezu Puhu, vrhunskemu izumitelju in inovatorju koles, avtomobilov in letal. Na začetku 20. st je njegovo podjetje v Gradcu zaposlovalo preko 1.100 ljudi, kasneje pa so ga priključili podjetju Daimler-Benz. Naslednja točka našega obiska bo lokalna oljarna, kjer bomo poizkusili različne vrste olje in spoznali postopek stiskanja olja. Poizkusili bomo lahko tudi nekaj zanimivih izdelkov z bučnimi semeni, popoldan pa nadaljevali našo pot proti občini Beltinci, kjer se bomo ustavili ob otoku ljubezni. Tu bo vožnja z enim zadnjih ohranjenih brodov na reki Muri dodala še en biser v niz edinstvenih doživetij Pomurja. Ob mlinu si bomo privoščili bujraško malico, ki si jo bomo pripravili kar sami! Dodobra okrepčani se bomo nato sprehodili ob reki, da spoznamo njene skrivnosti in zgodbe, ki jih nosi s seboj. Pred slovesom od Prekmurja pa nas čaka še postanek ob Bukovniškem jezeru. V bližnji cerkvi SV. Vida se je poročil eden od »sinov Beltincev« - Vlado Kreslin. Ob jezeru je urejen tudi energijski park, kjer ima voda iz bližnjega izvira Sv. Vida po prepričanju mnogih številne zdravilne lastnosti. Po pričevanju domačinov naj bi z njenim uživanjem oz. izpiranjem oči izboljšal vid, nekateri pa so celo spregledali. Napolnjeni z energijo, katere izvir označuje kar 26 točk okoli jezera, se bomo v popoldanskih urah odpravili nazaj proti domu.

Redna cena na osebo

 • pri udeležbi najmanj 35 oseb - od 129 EUR
 • pri udeležbi najmanj 25 oseb - od 139 EUR
 • pri udeležbi najmanj 20 oseb - od 149 EUR

TURISTIČNI BON: na programu je mogoče koristiti turistični bon v višini 30 € na osebo. V primeru koriščenja bona se za to vrednost zniža strošek programa, razliko 30 € pa poravnate direktno pri ponudniku na kraju samem.      

V ceno je vključeno

 • avtobusni prevoz po programu
 • degustacija sira
 • priprava Haloške gibanice
 • obisk kurentije
 • degustacija vin
 • večerja
 • nočitev z   na turistični kmetiji
 • vstopnina v Puhov muzej
 • vstopnina na Otok Ljubezni
 • bujraška malica
 • vožnja z brodom po Muri
 • ostale aktivnosti po programu
 • slovensko vodenje
 • organizacija potovanja

Obvezna doplačila ob prijavi:

 • obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 20 oseb: 20 EUR /osebo

Dodatna ponudba - doplačilo ob prijavi:

 • enoposteljna soba: 15 EUR /osebo

Seznam ponudb

Izberi datum odhoda
št. ponudb: 2
 • 1258SLO    1258SLO/30      Po programu
  23.10.-24.10.2021 / sobota - nedelja
  2 dni
  katalog
  Potovanja Slovenija
 • 1258SLO    1258SLO/30      Po programu
  20.11.-21.11.2021 / sobota - nedelja
  2 dni
  katalog
  Potovanja Slovenija