Malta

Sredozemsko stičišče kultur

Malta, uradno Republika Malta, je otoška država v južni Evropi v osrednjem Sredozemskem morju, sestavlja pa jo 20 otokov in čeri, ki ležijo 93 kilometrov južno od Sicilije (Italija) in 288 kilometrov severno od Libije v severni Afriki. Naseljena sta dva otoka, in sicer Malta ter Gozo, otok Comino pa je naseljen samo občasno. Glavno mesto je Valletta na otoku Malta.

Zaradi svojega ključnega strateškega položaja na sredini Sredozemskega morja je bila skozi zgodovino Malta stičišče različnih kultur. Od neolitika dalje so malti vladali Feničani, Rimljani, Arabci, Normani, Bizantinci, svojevrsten pečat pa so na otoku pustili malteški vitezi. Na otočju je leta 60 brodolom doživel Sveti Pavel, ki je na otočje prinesel krščanstvo.

Hitre opombe

Antična zapuščina

Otok Gozo je najbolj znan po votlini, kjer naj bi Kalipso kar sedem let zadrževala slavnega Odiseja. Na njegovi zahodni strani pa lahko občudujete Azurno okno, naravni lok, ki se nagiba iz morske pečine.

Zanimiv podzemni svet

Prestolnica Valletta, ki je najmanjša prestolnica na svetu, skriva številne podzemne zaklade. Oglejte si Hypogeum podzemni tempelj, ki je pod UNESCO-vo zaščito. Ogledati pa si velja tudi Arab Rabat oz. katakombe Svetega Pavla, ki veljajo za eno najlepših presenečenj otoka.

Ljubke vasice

Pri raziskovanju otoka pa ne pozabite obiskati številnih ljubkih ribiških vasic, kjer na vas čakajo gostoljubni in prijazni domačini, obvezno pa si morate ogledati tudi znane klife Dingli.

Kdaj Potovati

Najboljši čas za obisk Malte je od spomladi do zgodnjega poletja in v septembru. To velja predvsem glede stabilnosti vremena in manj turistov, kar pomeni več prostora za doživljanje Malte v vsej svoji lepoti. Novembra se začne deževna sezona.

Bucket List

  • Podzemni tempelj Hal Saflien Hypogeum
  • Obisk srednjeveškega mesta Mdina
  • Popajeva vas
  • Ribiška vasica Marsaxlokk