Gruzija

Zasanjana kavkaška država

Gruzija je obmorska država v Vzhodni Evropi in leži ob severovzhodni obali Črnega morja. Na severu meji na Rusijo, na jugu na Turčijo in Armenijo, na jugovzhodu na Azerbajdžan, na zahodu pa jo zamejuje Črno morje. Glavno mesto je Tbilisi. 

Gruzijska zgodovina sega vse do začetka človeške zgodovine. Pomembna je bila tudi v antiki, v grški mitologiji je namreč zgodnja gruzijska država Kolhida mesto Zlatega runa, ki ga je iskal Jazon s svojimi Argonavti. Gruzija pa je tudi kraj, kamor je Zevs izgnal Prometeja in ga priklenil na skalo.

Hitre opombe

Potovanje po Kavkazu

Na severu Gruzije vas bo očarala pokrajina Svaneti, ki je znana po posebnih obrambnih stolpih, imenovanih svan, v katerih še vedno živijo ljudje. Kraj Ushguli je zaradi stolpov pod UNESCO-vo zaščito. Obvezen postanek pa zahteva tudi mesto Gori, bolj znano kot rojstni kraj Josefa Visarijonoviča Stalina, z muzejem, rojstno hišo in vagonom, v katerem se je prevažal. Vredna obiska pa je tudi podzemna jama Prometheus.

Čudovito Zakavkazje

Prestolnica Tbilisi ni samo prestolnica države,temveč kar celotnega Zakavkazja. Staro mestno jedro je znano po številnih cerkvah ter zgodovinskih poslopjih, muzejih in lesenih hišah, ki jih krasijo izrezbarjeni balkoni.

Koristne informacije

Za vstop v državo vizum ni potreben, vstop je mogoč tudi z veljavno osebno izkaznico. Iz varnostnih razlogov se odsvetuje potovanje v Južno Osetijo in Abhazijo. Priporočljivo je cepljenje proti tetanusu in hepatitisu B.

Kdaj Potovati

Glede na to, da večina ljudi potuje v Gruzijo prav zaradi njihovega severa (regija Svaneti in Kazbegi), kjer se poslužujejo raznih trekingov, je najboljši čas za potovanje v Gruzijo vse od maja do oktobra. A tisti res najboljši čas za pohodništvo, tudi zaradi stabilnosti vremena, pa sta meseca avgust in september. 

Bucket list

  • Pokrajina Svaneti
  • Podzemna jama Prometheus
  • Prekrasni kanjoni
  • Starodavna kamnita mesta