Finska

Dežela tisočerih jezer

Finska, uradno Republika Finska, je obmorska država v severni Evropi. Na zahodu meji na Švedsko, na severu na Norveško ter na vzhodu na Rusijo. Zamejujejo jo še Baltsko morje na jugozahodu, Finski zaliv na jugovzhodu in Botniški zaliv na zahodu. Pod finsko suverenost spadajo tudi otoki Aland v Baltskem morju, ki pa uživajo visoko stopnjo samouprave. Glavno mesto so Helsinki.

Za finsko pokrajino so značilna jezera, ki naj bi jih bilo približno 168 tisoč, številni otoki, približno 170tisoč, in deroče reke sredi značilnih temno zelenih iglastih gozdov. Ko pomislimo na Finsko, pa pomislimo tudi na zapleten jezik, ki sodi skupaj z madžarščino v ugrofinsko skupino jezikov in je zaučenje eden najtežjih jezikov.

Hitre opombe

Božičkova dežela

Glavno mesto Laponske Rovaniemi, je odlično izhodišče za raziskovanje in Božičkovega domovanja, do katerega se lahko pride samo s sanmi, ki jih vlečejo severni jeleni ali pa haskiji. Obiskati je vredno tudi jezero Inari, kjer se nahaja muzej na prostem, posvečen laponskemul judstvu Sami.

Tradicija savnanja

Preizkusite tradicionalno finsko savnanje, ki vključuje skok v hladno jezersko vodo, ko v savni postane prevroče.

Nordijski športi

Obiskati morate tudi znano skakalno-smučarsko središče Lahti, kjer si lahko ogledate veličastne skakalnice in smučarski muzej. Helsinki vas bo očarala s svojo umirjenostjo ter številnimi znamenitostmi, kot so senatni trg, katedrala Uspenski, podzemni tempelj in olimpijski park z muzejem

Bucket List

Kdaj Potovati

V nasprotju s tem, kar mnogi potniki verjamejo, je podnebje Finske precej raznoliko in raznoliko. Ni presenetljivo, da je julij najtoplejši mesec, februar pa najhladnejši. Ta dva meseca sta tudi najbolj vlažna in suha meseca.

  • Laponska – Božičkovo domovanje
  • Skakalno – smučarsko središče
  • Jezero Inari
  • Glavno mesto Helsinki