Danska

Domovina lego kock

Danska, uradno Kraljevina Danska, je obmorska država v severni Evropi. Leži jugozahodno od Švedske in južno od Norveške, na jugu pa meji na Nemčijo. Največji del države zaseda polotok Jutlandija, del državo pa je tudi 443 otok, med katerimi so največji Zealand, Funen in Severni jutlandski otok, pod dansko oblast pa spadajo tudi Grenlandija in Ferski otoki. Glavno mesto je Kopenhagen

Danska je znana kot država, kjer so izumili legendarne in svetovno priljubljene Lego kocke in kot dom slavnega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je napisal nekaj najboljših pravljic za otroke, kot sta na primer Mala morska deklica in Princeska na zrnu graha. Danska je imela pestro zgodovino, zaznamovano predvsem z vladavino Vikingov. Je najmanjša in najstarejša skandinavska država.

Hitre opombe

Pravljični Kopenhagen

Glavno mesto Kopenhagen vas bo začaralo s svojo zanimivo arhitekturo. Ogleda vredna je Borza, kjer je bila nekoč pokrita tržnica, danes pa so v njej pisarne. Krasi jo zaviti stolp s štirimi zmaji. Ogleda je vredna tudi Kraljeva knjižnica, ki ji pravijo tudi Črni diamant. Z barvnimi hiškami vas bo očaral kanal Nyahavn,obvezno pa si oglejte tudi ljubki kip Male morske deklice.

Vikinška zgodovina

Odpravite se vRoskilde, kjer se boste spoznali z bogato vikinško zgodovino,obiščitepaše najstarejšedansko mesto Ribe.

Lego kocke

Mesto Vejle je bilo v srednjem veku pomembno trgovsko središče, danes pa se v njegovi bližini nahaja park, posvečen Lego kockam

Bucket List

Kdaj Potovati

Najboljši čas za obisk Danske je od meseca aprila in do meseca avgusta, ko so dnevi najdaljši, temperature pa so zmerne.

  • Zaviti stolp s štirimi zmaji
  • Črni diamant – kraljeva knjižnica
  • Ljubki kip Male morske deklice
  • Bogata vikinška zgodovina