Zakaj izbrati to potovanje?

Novoletna Sicilija po sledeh Botra

Čas potovanja: 5 dni

Cena na osebo že od: 959€

Spoznavanje otoka na način, ki razkriva nekoliko drugačno podobo Sicilije. Poleg že poznanih lepot otoka bomo odkrili še skrite kotičke, ki so bili kulisa legendarni filmski trilogiji Francisa Forda Coppole. Filmska uspešnica bo rdeča nit našega potovanja!

map

Odhod: 29.12.2021
Trajanje: 5 dni / 4 noči
Najmajše št. potnikov: 15
Produkt: 19094NY

1. dan: LJUBLJANA–MONREALE–PALERMO | večerja

Zbirališče potnikov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani v zgodnjih jutranjih urah in prevoz do letališča Marco Polo Benetke (predviden polet letala proti Palermu je ob 7.30 in pristanek ob 08.40). Po pristanku  vožnja do visoko ležečega mesta Monreale, ki slovi po najlepši normanski baziliki na svetu, ki jo krasi skoraj 8.000 m2 pozlačenih mozaikov. Po ogledu bazilike se bomo spustili v Palermo. Mesto je imelo zelo burno paleto osvajalcev, ki so pustili svoj pečat, kar se še danes odraža v raznoliki arhitekturi in živahnosti mesta. Ogledali si bomo slavne kapucinske katakombe. Sledila bo vožnja skozi nova mestna vrata, mimo Normanske palače do katedrale, nato pa sprehod do križpotja, imenovanega Quatro canti, mimo trga Pretoria, do največjega gledališča na otoku, Teatra Massima, ki je bil tudi kulisa filmski trilogiji Boter. Nekaj prostega časa, nato pa vožnja do hotela v okolici mesta, večerja in nočitev.

2 dan: PALERMO–CORLEONE–AGRIGENTO | zajtrk, večerja

Po zajtrku se bomo po središču otoka odpravili do mesteca Corleone. Kratek ogled mesta slovečega imena. Popoldan nadaljevanje poti po osrednjem delu otoka do Doline templjev, največje znamenitosti Agrigenta, antičnega mesta Akragas, ki je bilo kot grška kolonija Rodii iz Gele ustanovljeno leta 58 pr. n. št. Na lepo urejeni sprehajalni poti si bomo ogledali skupno pet dorskih templjev. Med njimi slovi predvsem tempelj, posvečen boginji sprave Concordiji, ki je najbolje ohranjen dorski tempelj na svetu. Vožnja do hotela v okolici Agrigenta, nastanitev, večerja in nočitev.

3. dan: AGRIGENTO–ETNA–TAORMINA–JONSKA OBALA | zajtrk, silvestrska večerja

Po zajtrku se bomo v primeru ugodnih snežnih in vremenskih razmer odpravili do ognjenika Etna, ki se dviga na višini 3.340 m. Je najvišji delujoči evropski vulkan in najjužnejše italijansko smučišče. Vzpon do zgornjega platoja Sapienza in sprehod po obronku manjšega ognjenika, od koder se ob lepem vremenu odpira razgled na okoliško pokrajino. Zgodaj popoldne vožnja do Taormine. Malo mondeno mestece se je razvilo ob gori Tauro, od koder se odpira lep razgled na Etno, ter slovi kot kraj s prijetno klimo, bujno vegetacijo in zanimivo zgodovino. Sprehodili se bomo do zgornjega dela mesta, kamor bomo vstopili skozi vrata Porta Messina. Sprehod bomo nadaljevali po osrednji taorminski ulici Corso Umberto, ki se zaključi pri porti Catania. Tudi Taormina se pojavi v kadrih filma Boter, in sicer s svojo čudovito železniško postajo in nekaterimi drugimi mestnimi kotički. Po ogledu bo sledila vožnja do hotela, nastanitev ter nekaj prostega časa za priprave na najdaljšo noč v letu, ki jo bomo preživeli ob druženju na večerji in zabavi po sicilijansko.

4. dan: JONSKA OBALA–SIRACUZE–NOTO–JONSKA OBALA | zajtrk, večerja
Po poznem zajtrku vožnja do Sirakuz, imenovanih tudi Arhimedovo mesto, nekoč najpomembnejšega mesta v Sredozemlju, danes pa pomembnega komercialnega in industrijskega središča. Sirakuze nam bodo razkrile številne skrivnosti in legende. Sprehodili se bomo po mestnih ulicah in si ogledali Apolonov tempelj, Arhimedov trg, cerkev Sv. Lucije in Arethuzin vodnjak ter odkrili skrivnosti Dionizovega ušesa v znanem arheološkem parku. Popoldne si bomo na sprehodu po mestecu Noto ogledali palače z značilnimi balkoni ter številne razkošno okrašene cerkve z monumentalnimi fasadami, ki so pravi biser sicilijanskega baročnega obdobja. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

5. dan: JONSKA OBALA–SAVOCA–FORZA D’AGRO–CATANIA–LJUBLJANA | zajtrk, malica na kmečkem turizmu (doplačilo)
Po zajtrku bomo prvi del dneva namenili dvema vasicama, ki sta igrali pomembno vlogo v trilogiji Boter, veljata namreč za glavni kulisi filma. Vasica Savoca je zaslovela po slovitem baru Vitelli in tipični sicilijanski pokrajini, visoko ležeče mestece Forza D'Agro pa je bilo s svojim glavnim trgom osrednje prizorišče filma. Popoldne se bomo odpravili na ogled baročne lepotice, ki se razprostira ob vznožju Etne in že stoletja sobiva z vulkanom. Catania se ponaša z živahnim mestnim središčem z glavnim trgom, ob katerem stoji katedrala Sv. Agate in stolna cerkev. Ogledali si bomo tudi mestno hišo in bučno ribjo tržnico. Po ogledu nekaj prostega časa, v opoldanskih urah pa nadaljevanje vožnje do turistične kmetije, ki se ukvarja z biološko pridelavo pomaranč. Na turistični kmetiji nam bodo gostoljubni domačini postregli s pravo sicilijansko malico (doplačilo), polno dobrot podeželske kuhinje Catanie. Sledila bo vožnja do letališča Catania Fontanarossa (predviden polet letala proti Benetkam je ob 16.35 in pristanek ob 18.30), nato pa avtobusni prevoz do Ljubljane, kamor je predviden prihod v nočnih urah.

V ceno je vključeno

 • avtobusni prevoz Ljubljana−letališče−Ljubljana
 • letalski prevoz v ekonomskem razredu do Palerma in nazaj iz Catanie
 • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
 • kos oddane prtljage do 20 kg
 • avtobusne prevoze na Siciliji
 • 3 x polpenzion in 1 x nočitev z zajtrkom (31. 12.) v dvoposteljni sobi v hotelih  3/4* po programu
 • silvestrsko večerjo z zabavo in vključeno pijačo (vino, voda, penina ob polnoči)
 • 5-dnevni najem sistema audioguide
 • slovensko spremstvo
 • organizacija potovanja
 • DDV


Obvezno doplačilo (na recepciji hotela):

 • lokalno predpisana turistična mestna pristojbina


Možna doplačila (ob prijavi):

 • doplačilo pri udeležbi manj kot 20 oseb: 50€/os.
 • enoposteljna soba 100 €/os.
 • malica na kmečkem turizmu 20 €/os.

(druga doplačila):

 • vstopnine potrebno pribl. 20€/os.

Odkrita beseda:

 • vrstni red ogledov se lahko po presoji vodnika spremeni, vsebinsko pa program ostane nespremenjen.
 • Ogled nekaterih znamenitosti (Forza D'agro in Etna) je zaradi visoke lege odvisen od vremenskih razmer in možnosti varnega dostopa z avtobusom.
 • Kompas ni odgovoren za odpiralne  čase kulturnih znamenitosti.

Seznam ponudb

št. ponudb: 0