Kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom

Ob izbranih terminih lahko na muzejskem vlaku po Bohinjskih progi razvajate tudi svoje brbočice!

125,00 EUR
Destinacija

Slovenija je dežela z veliko naravnimi lepotami in s pestro kulturnozgodovinsko dediščino. Je stičišče sredozemskega, alpskega, panonskega in dinarskega sveta. Na razdaljah, ki jih je mogoče obvladati kar s kolesom, s svojo pokrajinsko razgibanostjo ponuja izjemno raznolike razglede.


Osnovni podatki o potovanju
Datumi odhodov: 2.11.

Čas potovanja: 1 dan

Prevoz: vlak

Program potovanja

Kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom po Bohinjski progi!

Na našem muzejskem vlaku bomo enega od vagonov spremenili v majhno, preprosto potujočo restavracijo. Obljubljamo vam enkratno doživetje s prelepimi pogledi na slikovito Posočje, ki ga bodo spremljale kulinarične dobrote iz krajev ob poti muzejskega vlaka, pripravljene in postrežene nasodoben način.

Kulinarično zgodbo na vlaku smo zasnovali z ekipo študentov VSŠGT Bled in zanjo leta 2017 prejeli nagrado Snovalec.

Popotovanje bomo nadaljevali v eni od primorskih vasic. Za vas smo izbrali posebne lokacije, kjer bomo z vsemi čuti doživljali tradicijo. Okušali vrhunsko hrano in pijačo, občudovali lokalno arhitekturo, spoznali zgodovinoin običaje v krajih ter poklepetali z domačini.

Naj bo vaše naslednje potovanje nekaj izjemnega. Pridružite se nam na »Kulinaričnem popotovanju z muzejskim vlakom«!


Transalpina - Bohinjska proga

Pot nas bo vodila po delu Transalpine - Bohinjski progi, ki je leta 1906 povezala osrednjo Evropo z jadranskim delom Avstro-Ogrske monarhlje, še posebej s tržaškim pristaniščem. Ime Transalpina označuje železniško progo od Češke na severu do Trsta na jugu. Progo je otvoril sam cesar Franc Ferdinand. Gradnja proge s številnimi predori, mostovi in viadukti,je bila za tedanje razmere izjemen gradbenl dosežek, še posebej del, ki vodi skozi Julijske Alpe. Krize v prejšnjem stoletju so Transalpini odvzele vlogo pomembne trgovske proge. V zadnjem času pa ponovno postaja pomembna, predvsem kot turistična povezava med Italljo, Slovenijo in Avstrijo.


Panorama ob Bohinjski progi: odhod vlaka z Jasenic, mesta, ki ima bogato železarsko tradicijo. Na poti od Jesenic do Bleda bomo lahko za hip uzrli lepo urejeno pot v slikoviti soteski Vintgar, ki jo je skozi skalovje urezala reka Radovna. Na naši levi strani se nam bo kmalu nato odprl pogled na Blejsko jezero - biser slovenskega turizma. Nad jezerom stoji na strmi skali Blejski grad, ki se prvič omenja v arhivih že leta 1004. Nato bomo kmalu uzrli Savo Bohinjko ter mogočna pobočja Jelovice in Pokljuke. Ko bomo zapustili železniško postajo v Boh. Bistrici, bo pred nami najdaljši predor na progi - 6.327 m dolg Bohinjski predor. Skoraj osem minut se bomo voziti skozenj. To je veličasten poseg v naravo, ki je na nek način združil in hkrati močno skrajšal pot z Gorenjske na Primorsko. Vlak nas bo popeljal v povsem drugačen svet, kjer je močno čutiti vpliv sredozemske klime. Naš vlak sopiha naprej, skozi Baško dolino, kjer si je reka Bača utrla pot skozi hribe. Naleteli bomo na vinsko trto, smokve, murve, kakije in mandljevce. Nad dolino se dvigajo Julijske Alpe in spodnje Bohinjske gore. Na koncu Baške grape se dolina razširi, Bača se pridruži reki Idrijci. Svet se odpira in pred nami je Most na Soči, čudovito mestece, ki stoji neposredno nad zajezenim sotočjem Idrijce in Soče, ob modrozelenem Soškem jezeru. Od tu dalje nas bo ob progi spremljala prekrasna in bistra hči planin - reka Soča, ki privablja obiskovalce vseh starosti z različnih delov sveta. Naslednja postaja je Kanal, slikovito mestece. Vlak nadaljuje pot nad mostovi in viadukti v smeri Nove Gorice. Ob poti boste uzrli tudi poznano tovarno Salonit Anhovo. Pri Solkanu vlak prečka reko Sočo prek solkanakega mostu, ki ima 85 metrski kamniti lok in je kot tak še danes največji na svetu. In končno se vlak pripelje na novogoriško železniško postajo.


FP ABC, Kompas d.d.

V ceno je vključeno
 • vožnja z muzejskim vlakom
 • animacijski program
 • kulinarična zgodba na vlaku
 • kosilo in degustacija vrhunskih vin v eni od primorskih vasic
 • lokalni avtobusni prevozi
 • vodenje in organizacija izleta

Pomembno

 • Vozovnico je obvezno predhodno rezervirati.
 • Kolesarji lahko svoje kolo prepeljete brez doplačila, vendar je potrebno predhodna rezervacija mest za kolesa.
 • Rezervacija je dokončno potrjena ob plačilu storitve. Ob rezervaciji potrebujemo podatke o potniku (ime in priimek, naslov in telefonsko številko).
 • Udeležbo na izletu lahko individualni gostje brez stroškov odpovedi prekličejo do 7 dni pred odhodom vlaka. Ce potnik odpove rezervacijo manj kot 7 dni pred odhodom, se zadrži 50 % vrednosti aranžmaja, pri odpovedi na dan odhoda, pa celotno vrednost aranžmaja.
 • V primeru premajhnega ”števila potnikov (manj kot 180), si pridružujemo pravico do odpovedi izleta najkasneje en teden pred razpisano vožnjo. Potniki bodo o odpovedi pisno obveščeni, omogočena jim bo sprememba termina vožnje oz. povračilo denarja za vplačane storitve.
 • V primeru višje sile (okvara parne lokomotive ali muzejskega vagona, razglašeni splošni požarni nevarnosti...) lahko parno lokomotivo nadomesti dizelska, muzejski vagon pa vagon, ki je v danem trenutku na razpolago... V takšnih primerih strankam vplačanega denarja nismo dolžni vrniti.
 • Za skupinske rezervacije v okviru rednih voženj ali izredne najeme muzejskih kompozicij, veljajo posebne cene in pogoji, dogovorjeni ob rezervaciji.