Nazaj na prejšnjo stran

Budimpešta

  • Budimpešta
  • Budimpešta
  • Budimpešta
  • Budimpešta

Ponudba

Predstavitev

Ta madžarska prestolnica se razteza ob obeh bregovih reke Donave. Na desnem bregu leži včasih samostojno mesto Budim (Buda), na levem bregu pa Pešta.

Zahodni Budim se je razvil okoli kraljevega gradu, na nasprotnem bregu pa je nastala trgovsko-poslovna Pešta.

Obdobje 50-letne cesarsko kraljevske monarhije je mestu prineslo velik razcvet in je odločilno vplivalo na arhitekturno podobo mesta: nastale so številne veličastne zgradbe po vzoru minulih obdobij, čudoviti mostovi čez Donavo, široki bulvarji ter krožne in žarčne ceste.

V Budimpešti je na reki nastalo tudi nekaj otokov. Najbolj znan je Margaretin otok, ki je danes popularen park in prizorišče festivalov ter različnih dogodkov.

Arheološke najdbe pričajo, da je bilo območje Budimpešte poseljeno že v kameni dobi. Na temeljih keltskega naselja Ak-Ink so Rimljani leta 89 ustanovili mesto Aquincum. Na področju današnje Pešte je nekoč stalo mesto Contra aquincum (Trans Aquincum). V 5.stoletju je znameniti hunski kralj Atila zgradil svoje mesto.

Ob prihodu v mesto se bomo povzpeli na Gerhardov hrib, ki se dviga nad grajskim kompleksom. Na vrhu hriba stoji Spomenik svobodi, eden od pomembnih simbolov mesta, ob njem pa je trdnjava iz 19. stoletja in Citadela, od koder je čudovit pogled na mesto. Citadelo so zgradili Habsburžani, da bi lažje zadušili nemire po porazu Madžarov v boju za neodvisnost.

Grajski hrib je bil leta 1987 zaščiten kot del UNESCO-ve svetovne dediščine. Na njem stoji neorenesančna grajska palača in Ribiška trdnjava, zgrajena v neogotskem pravljičnem slogu s 7 stolpiči kot simbolom sedmih madžarskih plemen. Ogledali si bomo še Matijevo cerkev, ki v notranjosti hrani bogato cerkveno opremo, mesto pa boste lahko raziskali tudi na lastno pest. Sledi postanek pri Trgu herojev, na katerem stoji kip nadangela Gabrijela, od koder bomo nadaljevali z ogledom Državne opere, ki sodi med najlepše v Evropi. Obiskali bomo neogotsko zgradbo Parlamenta in baziliko sv. Štefana. Po želji se boste zvečer lahko zabavali ob folklornem programu v tipični madžarski čardi.

www.en.budapestinfo.hu

Zemljevid

Pošlji povpraševanje

Imate dodatna vprašanja v zvezi s ponudbo. Pošljite nam jih.

Budimpešta

Povpraševanje
se nanaša na:
 
 
 
 
 
 
   
Z oddajo povpraševanja soglašate, da ste seznanjeni s splošnimi pogoji poslovanja in politiko zasebnosti ter se z njimi strinjate.
 
 

Pošlji povpraševanje

Imate dodatna vprašanja v zvezi s ponudbo. Pošljite nam jih.

Hvala. Vaše povpraševanje je bilo uspešno poslano. V najkrajšem možnem času vas bo kontaktiralo osebje iz naše poslovalnice.

Zapri