Nazaj na prejšnjo stran

GRČIJA, Raziskujemo Kos in Bodrum

Kos Otok Kos, Grčija

  • GRČIJA, Raziskujemo Kos in Bodrum
  • GRČIJA, Raziskujemo Kos in Bodrum
  • GRČIJA, Raziskujemo Kos in Bodrum
  • GRČIJA, Raziskujemo Kos in Bodrum

Raziskovali bomo otok Kos – otok boga sonca Heliosa in obiskali Bodrum, pravi biser turške riviere.

Predstavitev

Čas potovanja

8 dni / 7 noči

Min. število potnikov

20 potnikov

Odhodi

  • 25. september 2019

Odhodna mesta & ure

  • Letališče Jožeta Pučnika

Program potovanja

1. dan: Ljubljana – otok Kos
2. dan: Kos - odkrivanje otoka
3. dan: Lambi – Kos – izlet na 3 otoke
4. dan: Kos - Bodrum
5. dan: Bodrum – križarjenje z guleti
6. dan: Bodrum
7. dan: Bodrum – Pamukkale
8. dan: Bodrum – prevoz na letališče - Ljubljana

Prevoz

Letalo

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA – LETALIŠČE JOŽE PUČNIK - KOS / večerja, nočitev
Zbor potnikov na letališču Jožeta Pučnika v zgodnjih jutranjih urah. Sledi polet letala na otok Kos. Po vseh formalnostih na letališču se boste z avtobusom odpravili do hotela 4* v mestu Kos. Glavno mesto istoimenskega otoka je živahno pristanišče s številnimi jahtami in barčicami. Predmestje Lambi se stika s samim mestom Kos in je eno najbolj priljubljenih letovišč na otoku. Na plažah je veliko možnosti za vodne športe, ob večerih pa se lahko odpravite v mesto, kjer najdete številne bare, taverne in trgovine. Sodobno in antično si na nenavaden način stojita bok ob boku in tako vsakemu obiskovalcu pričarata lep in spomina vreden oddih. Iz Kosa so redne povezave s sosednjimi otoki. Preostanek dneva je namenjen za prosto raziskovanje okolice. Večerja v hotelu in nočitev.

2. dan: KOS – ODKRIVANJE OTOKA / zajtrk, večerja, nočitev
Po zajtrku za popestritev vaših počitnic priporočamo, da se udeležite izleta Odkrivanje otoka (doplačilo) in njegovo bogato zgodovino, lepoto, znamenitosti, običaje in kulinariko. Ko pomislimo na Kos nikakor ne moremo brez ogleda Asklepiona, najbolj znanega terapevtskega templja helenističnega časa z izjemno zgodovino, ki je trajala vse do pozne antike, in posvečenega bogu medicine. Razgled iz najvišje ležeče vasice Zie od koder se ponuja čudovit pogled na rodovitna polja v dolini in okoliške otoke vas ne bo pustil ravnodušne. Tukaj boste imeli edinstveno priložnost nakupa lokalnih specialitet; kanelad – cimetov sirup in sladkih paradižnikov. Osvežitev z izvirsko vodo ob 400 let starem vodnjaku vas bo pričakala v vasici Pyli, osvežitev v morju pa v enem izmed najlepših zalivov otoka - Kefaloški zaliv. Zdravilno moč medu so poznali že v antičnih časih in vi se boste lahko posladkali ob obisku največje otoške medarne, ki je poznana po medu iz timijana, tradicionalnih sladicah lokumades ter grško različico medenega žganja. V vasi Antimachia se boste lahko pobližje spoznali z nekdanjim načinom življenja ob ogledu tradicionalne hiše in mlina na veter, starih 250 let. Večerja v hotelu in nočitev.

3. dan: LAMBI – KOS – IZLET NA 3 OTOKE / zajtrk, večerja, nočitev
Po zajtrku prosto ves dan za počitek in uživanje ob sončnih žarkih, kopanje, poletno branje in odkrivanje skritih kotičkov otoka. Odločite se lahko za organiziran izlet na 3 otoke (doplačilo). Z leseno galejo boste zapluli do otoka Pserimos z idilično otoško vasico, kjer boste zaplavali v kristalno čistem morju. Otok Kalymnos vas bo presenetil, ko boste odkrili po čem si je prislužil svetovni sloves in to je predelava spužev. Kako se predelujejo si boste ogledali v spužvarni in hkrati imeli možnost nakupa izvirnega in priročnega spominka. Najmanjši izmed treh je neposeljen otoček Plati, s prelepimi odtenki morja, ki kar vabijo, da zaplavate. Večerja v hotelu in nočitev.

4. dan: KOS - BODRUM / zajtrk, večerja
Po zajtrku prosto. Izkoristite dan še za zadnje nakupe spominkov. V popoldanskih urah bo organiziran prevoz do pristanišča v mestu Kos, sledi prevoz z ladjo do Bodruma. Bodrum je eden najbolj mondenih turških mest, ki slovi kot Saint Tropez Egejskega morja. Po kratki plovbi (30min) sledi prevoz do izbranega hotela. Večerja v hotelu in nočitev.

5. dan: BODRUM – KRIŽARJENJE Z GULETI / zajtrk, kosilo, večerja
Po zajtrku prosto ali za doplačilo križarjenje z guleti. Preživite sproščeni dan na tradicionalni leseni ladji gulet, na križarjenju okoli zalivov čudovite turške obale. Naužijte se sonca in si spočijte oči na kristalno čisti turkizni barvi morja. Privoščite si skok v morje in si oglejte mesto Bodrum še z druge perspektive, z morja. V ceno je vključeno kosilo s tradicionalno turško hrano in pijačo. Povratek v hotel v popoldanskih urah. Sledi počitek, večerja v hotelu in nočitev.

6. dan: BODRUM / zajtrk, kosilo, večerja
Po zajtrku prosto za raziskovanje Bodruma in okolice. Bodrum velja za eno izmed najbolj mondenih turških mest in slovi kot Saint Tropez Egejskega morja. Vhod v mesto in čudoviti turkizni zaliv, kjer se srečata Egejsko in Sredozemsko morje, varuje mogočen srednjeveški grad. Očarljivo in karizmatično mesto s svojimi uličicami, številnimi restavracijami in trgovinami, boemskimi galerijami in marino, kjer lahko vidite jadrnice svetovnega jet set-a, privablja turiste, ki si želijo sproščenega vzdušja. Preizkusite svoje pogajalske sposobnosti na bazarju ali obiščite nakupovalni center s številnimi trgovinicami priznanih blagovnih znamk. V večernih urah pa lahko raziščete nočno življenje s številnimi bari in diskotekami.

7. dan: BODRUM – PAMUKKALE / zajtrk, kosilo, večerja
Po zajtrku prosto ali za doplačilo izlet v Pamukkale. V zgodnjih jutranjih urah se boste z avtobusom odpravili proti “bombažnem gradu”, eni največjih znamenitosti na svetu. Skoraj 200 m visok klif s številnimi slapovi in manjšimi terasastimi bazeni je skozi zgodovino ustvarila voda bogata s kalcitom. Sledi obisk antičnega mesta Hierapolis z največjim pokopališčem – nekropolo, z več kot dva tisoč grobnicami in sarkofagi, rimskim teatrom in agoro. Sledi vožnja mimo gorovja Taurus in postanek za kosilo ter obisk nakupovalnega središča s tradicionalnimi turškimi preprogami. Prihod v hotel v večernih urah. Večerja in nočitev.

8. dan: BODRUM – PREVOZ NA LETALIŠČE - LJUBLJANA / zajtrk
Zaključek poln morskih spominov in odhod na letališče Bodrum, kjer sledi povratek preko Istanbula v Ljubljano. Prihod je predviden v popoldanskih urah.

Termini in cene

Redna cena
po programu 89900 EUR Pošlji povpraševanje

CENA na osebo VKLJUČUJE:
letalski prevoz Ljubljana – Kos – Bodrum - Istanbul - Ljubljana v ekonomskem razredu z vključenim 1 kos prtljage do 23 kg,
ladja Kos – Bodrum,
letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo,
transferji med letališči in hoteli ter pristaniščem in hotelom,
prenočevanja v hotelu 4* v dvoposteljnih sobah na otoku Kos, zajtrk,
prenočevanja v hotelu 5* v dvoposteljnih sobah v Bodrumu, all inclusive,
slovensko vodenje in organizacija potovanja.

POPUSTI:
brezplačno do 2 let starega otroka brez hrane in ležišča.

MOŽNA DOPLAČILA na osebo:
Ob prijavi:
zunanje parkirišče na letališču Jožeta Pučnika 49,00 EUR,
enoposteljna soba: cena od 1.119 EUR/osebo (Za točen izračun pokličite naš klicni center oz. vam ga posredujemo ob potrditvi rezervacije)
Na kraju samem:
»izlet na tri otoke« na Kosu 46 EUR/os.,
izlet odkrivanje otoka na Kosu 36 EUR/os.,
izlet v Pamukkale 55 EUR/os.,
križarjenje z guleti 38 EUR/os.

OBVEZNO DOPLAČILO:
Ob prijavi:
doplačilo za gorivo, od 2 let 12,00 EUR/osebo
Na kraju samem:
turistična pristojbina 1,50 EUR/os./noč,
luške pristojbine prib. 10 EUR/os.

OPOMBE:
Ob prijavi je potrebno navesti TOČNO IME IN PRIIMEK tako kot sta napisana v potovalnem dokumentu, s katerim boste potovali (veljavni potni list vsaj še 6 mesecev). Posamezni prevozniki zahtevajo tudi številko, veljavnost in vrsto osebnega dokumenta, s katerim boste potovali ter vaše rojstne podatke.
Sprememba imen po izdaji kart ni možna.
Ob odpovedi vozovnice ni refundacije.
V primeru, da hotel zaradi prezasedenosti ne more zagotoviti dovolj veliko število sob, bo skupina nastanjena v dveh različnih hotelih, ki sta v neposredni bližini, kar pa ne vpliva na kakovost programa.
Hrana in pijača na letalu sta všteta v ceno, sedežni red na letalu praviloma ni vnaprej določen.

ODGOVORNI ORGANIZATOR:
KOMPAS D.D.

PRODUKT:
90482

O destinaciji

Kos Otok Kos

Kos Otok Kos

Kos je tudi glavno mesto istoimenskega otoka in glavno pristanišče na otoku.

V središču se prepletajo starodavne ruševine in mogočno obzidje z novimi stavbami.

Številne trgovinice, stara tržnica, restavracije, taverne, terase, vrtovi, bari in nočni lokali bodo zadovoljili tudi najzahtevnejše okuse.

Ravninska pokrajina otoka je zelo priljubljena med rekreativnimi kolesarji, ki lahko mirno raziskujejo njegove lepote in znamenitosti. Otok bo s svojo več kot 2000 letno bogato zgodovino in živahnim nočnim življenjem očaral tako ljubitelje antike in stare Grčije kot tudi mlade in zabave željne.

Iz pristanišča so redne povezave s sosednjimi otoki, Rodosom in Turčijo. Mestna peščena plaža je le par korakov oddaljena v od obalne promenade. Mesto ima zelo dobro organiziran mestni avtobusni prevoz.

Več »
Kos Otok Kos

Šport in narava

Kos je idealen za sprehode, kolesarjenje in vodne športe, predstavlja pa tudi izhodišče za izlete v Turčijo.

Na zahodnem polotoku bodo uživali predvsem surferji, saj tamkajšnji veter privablja množice surferjev, jadralcev in smučarjev na vodi.

Na vseh večjih plažah Kosa najdete centre za jadranje, ki izposojajo jadralno opremo in organizirajo tečaje. Najbolj priljubljeno področje pa je zaliv Kamari s svojim zanesljivim kopenskim vetrom.

Zaradi izginotja antičnih umetniških zakladov potapljanje ni dovoljeno povsod. Potapljaški centri zato ponujajo potapljaške izlete. V vseh počitniških centrih ponujajo tudi zabavne vodne športe (vodno in jet smučanje, banana boat).

Gora Dikeos je idealna za sprehode in gorsko kolesarjenje. Ljubitelji tenisa bodo na svoj račun prišli v vseh večjih hotelskih naseljih.

Več »
Kos Otok Kos

Zabava

Med antično Agoro in pristaniščem se vrstijo številni bari, taverne, klubi in cocktail bari.

Noč lahko preplešete v diskoteki v centru, največje in najbolj znane diskoteke pa ležijo v bližini plaže Lambi.

Ljubitelji filma si lahko v kinu na prostem Orfeas ogledate filme hollywoodske produkcije. V vasi Zia in na gori Dikeos pa se lahko vsak večer udeležite grškega folklornega šova.

Več »
Kos Otok Kos

Zgodovina in kultura

Zgodovinska in kulturna dediščina Kosa

Korenine otoka Kosa segajo v leto 460 pr. n. št., ko se je v mestu Kos rodil oče moderne medicine, Hipokrates. Na otoku je odkritih in vzdrževanih veliko arheoloških najdišč, ki so na ogled turistom. V starem veku je bil Kos znan kot „plavajoči vrt Egejskega morja“.

Otok je naseljen že od neolitika, o čemer pričajo arehološke najdbe in številni dogodki ter legende. V starodavnem Kosu so oboževali Herkula, Demetro, Hero, Afrodito in druge bogove. Pogosto so organizirali slavja, v katerih so bogovom ponudili svoja darila. Poglavitni vir bogastva otoka so bila njegova vina in kasneje tudi proizvodnja svile.

V helenističnem obdobju je Kos dosegel višek svojega razcveta. Kot sedež znanja je postal nekakšna podružnica Aleksandrijskega muzeja in izobraževalni center princev Ptolomejske dinastije. Med njimi sta bila tudi znani zdravnik Hipokrates in slikar Apelles. Mir mesta so zmotili le hujši potresi.

Po vzoru svojega soseda Rodosa je imel otok Kos do Rimljanov prijateljski odnos. Kasneje so otok zavzeli Veneti in ga leta 1315 prodali vitezom Rodosa. Ti so otok zapustili dvesto leto kasneje, zaradi nevarnosti turških vdorov. Leta 1523 je Kos postal last Otomanskega imperija in to ostal vse do 1912, ko je pripadel Italiji.

V 2. svetovni vojni so Kos zavzeli Nemci, 1945 pa je padel v protektorat Združenega Kraljestva, ki je leta 1947 otok vrnilo Grčiji.

Številne stavbe iz štiristoletne turške vladavine niso porušene, ampak samo preurejene. Podobo mesta tako še vedno krasi vitek minaret, prijazni domačini pa vam postrežejo baklavo in nekdanjo kavo moka mošeja.

Več »

Zemljevid