Nazaj na prejšnjo stran

Novoletni Carigrad

Istanbul, Turčija

  • Novoletni Carigrad
  • Novoletni Carigrad
  • Novoletni Carigrad

Podarite sebi in svojim bližnjim praznično decembrsko doživetje v mestu, ki vedno preseneti; ob antični in otomanski arhitekturi, ob pisanih bazarjih in modernih evropskih trgovinah boste doživeli še čarobno praznično vzdušje mesta dveh celin.

Predstavitev

Čas potovanja

5 dni / 4 noči

Min. število potnikov

20 potnikov

Odhodi

  • 29. december 2018 ZAGOTOVLJENO!

Odhodna mesta & ure

V jutranjih urah zbirališče potnikov na letališču J. Pučnika v Ljubljani in polet letala Turkish Airlines proti Carigradu (Istanbulu).

Program potovanja

    VRHUNCI POTOVANJA: Hagija Sofija in rimska cisterna–bisera bizantinske umetnosti, Modra mošeja in dvorec Topkapi z zakladnico–viška otomanske arhitekture, Kapali čaršija–največja pokrita tržnica na svetu s 4000 trgovinicami in orientalski bazar začimb–Egipčanski bazar, bogati Bospor–ožina od Črnega do Marmornega morja.

Prevoz

Letalo

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–CARIGRAD / topel obrok na letalu
V jutranjih urah zbirališče potnikov na letališču J. Pučnika v Ljubljani in polet letala Turkish Airlines proti Carigradu (Istanbulu). Po pristanku prevoz do hotela in nastanitev. Za doplačilo križarjenje po Bosporju s plovbo pod bosporskima mostovoma, mimo palače Dolmabache in Beylerbey, mimo Rumeli Hisarja in Anadolu Hisarja. Sledi zgodnja večerja v restavraciji na koncu Bosporja ob pogledu na vhod v Črno morje. Plovba po ožini med Evropo in Azijo bo pravo doživetje. Prenočevanje v hotelu.

2. dan: CARIGRAD/ zajtrk
Po zajtrku (za doplačilo) ogled starega dela mesta, sprehod skozi zgodovino in filmske podobe, od Bizanca do Konstantinopla in do Istanbula. Obiskali boste Hagija Sofijo, bizantinsko cerkev ki jo je zgradil cesar Justinijan v 6. st. Kasneje je bila preurejena v mošejo, danes pa je muzej in prizorišče znamenitih prizorov filma James Bond–Iz Rusije z ljubeznijo. Navdušili vas bodo tudi Modra mošeja iz 17. st., dvorec otomanskih sultanov Topkapi–nekdaj rezidenca, danes muzej zakladnica, in Hipodrom. Cisterna Yerebetan Saray, starodavni zbiralni vode je bil prizorišče nekaterih ključnih dejanj knjige Inferno Dana Browna. Zvečer možnost izleta na azijsko stran mesta (doplačilo): z vodnikom se boste podali z novim metrojem, ki teče pod Bosporjem, torej med Evropo in Azijo, do Uskudarja. Ta metro so odprli šele leta 2013. Sprehodili se boste po obali Bosporja in se s trajektom vrnili po zalivu, s katerega je čudovit razgled na nočno osvetljeni evropski del mesta. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: CARIGRAD/ zajtrk
Zajtrk in prosto. S Kompasovim vodnikom se boste lahko sprehodili do znamenite Kapali čaršije z več kot 4000 trgovinicami. Obiskali boste Egipčanski bazar–bazar začimb ki se ga ljubitelji filmov James Bonda spomnijo iz filma Skyfall. Sprehodili se boste po Taksimu–centru novega evropskega dela mesta ter na poti obiskali tudi enega od lokalov, kjer so posneli tipične prizore nadaljevanke Moja boš. Dan lahko namenite tudi barantanju ob kavi ali čaju na bazarjih ali se podate v lepo urejene evropske trgovine. Zvečer (za doplačilo) možnost silvestrovanja v tradicionalni turški restavraciji z večerjo in bogatim folklornim programom: trebušne plesalke in folklora iz različnih delov Turčije. Prenočevanje v hotelu.

4. dan: CARIGRAD/ zajtrk
Po zajtrku (za doplačilo) vožnja na zahodni breg Zlatega Roga, kjer se boste z gondolo povzpeli do popularne razgledne točke Pierre Loti, poimenovane po francoskem avtorju slavnega romana »Aziyade«. Prekrasen pogled na Zlati Rog in spektakularni hrib pod nami, kjer so našli svoj počitek paše, sultani, ... Sledi ogled edinstvene cerkve na svetu, delane iz litega železa–znane tudi kot Bolgarska cerkev posvečena Sv. Štefanu in grške ortodoksne cerkve v kateri hranijo enega izmed najbolj cenjenih starodavnih reliktov–steber, kjer so rimski vojaki bičali Kristusa. Ostala dva stebra hranijo v Jeruzalemu. Sledi vožnja na azijski del do razgledne točke Camlica Hill, kjer boste imeli prekrasen panoramski razgled na južni del Bosporja in ustje Zlatega Roga, ter občudovali največjo mošejo Camlica. Še postanek v Kadiköy–u, ki je kulturno središče anatolske strani Istanbula, poznan po cenejših nakupovalnih središčih, kjer boste imeli nekaj prostega časa. Prenočevanje v hotelu.

5. dan: CARIGRAD–ZAGREB/ zajtrk, topel obrok na letalu
Zajtrk in prosto do odhoda na letališče. Za doplačilo si boste lahko ogledali palačo Dolmabache, ki jo je sultan Abdulmecit zgradil ob Bosporju sredi 19. stoletja. Palača spominja na bogastvo zadnjih turških sultanov; lestenci, preproge, pohištvo, slike … Okoli palače pa lepo urejeni vrtovi. Ogled, ki ga ne gre zamuditi. Popoldan odhod na letališče in polet letala proti letališču pri Zagreb. Po pristanku v večernih urah sledi avtobusni prevoz v Ljubljano.

Termini in cene

    Zemljevid